Veselība Preiļu novadā Iedzīvotājiem

Valstī izsludinātā ārkārtējā situācija būtiski ietekmējusi slimnīcu darbu, nav izņēmums arī SIA “Preiļu slimnīca”. Ierobežota pacientu plūsma, apzināti pacienti un darbinieki par iespējamiem slimību simptomiem, ieviesti piesardzības pasākumi un ierobežota trešo personu klātbūtne ārstniecības iestādē. Kopš karantīnas izsludināšanas ir aizvadīts vairāk kā mēnesis, darbs turpinās, bet ierobežotā ritmā. SIA “Preiļu slimnīca” strādā atbilstoši Veselības ministrijas norādījumiem, izpildot rīkojumus un sekojot līdzi aktuālajai informācijai.

Ņemot vērā augsta riska darba apstākļus un rūpējoties par darbinieku drošību, gan ambulatorā, gan stacionārā daļa ir nodrošināta ar individuālas aizsardzības līdzekļiem (maskām, cimdiem u.c.) un dezinfekcijas līdzekļiem (gan rokām, gan virsmām), kā arī stacionārā un uzņemšanas nodaļā mediķiem ik rītu tiek fiksēta ķermeņa temperatūra. Katrā nodaļā ir izstrādāta kārtība, pēc kuras vadīties pandēmijas laikā. Slimnīcā ir izveidoti vairāki izolatori inficēto pacientu norobežošanai, ja tādi būs, jo primāri mazajām slimnīcām ir jāatslogo reģionālās slimnīcas no pacientu pieplūduma.
Šobrīd SIA “Preiļu slimnīca”, atsaucoties uz Veselības Ministrijas rīkojuma Nr. 59 “Par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas ierobežošanu ārkārtējās situācijas laikā” grozījumiem (rīkojums Nr. 87), stingri kontrolējot pacientu plūsmu, daļēji atjauno plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Saskaņā ar Veselības ministrijas rīkojumu Nr. 87 no 20. aprīļa ārstniecības iestādes papildus esošajiem ārstniecības pakalpojumiem atsāks sniegt arī šādus plānveida veselības aprūpes pakalpojumus:

  • valsts organizētā krūts vēža skrīninga izmeklējumus (mamogrāfiju);
  • ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu ehokardiogrāfijas, ultrasonogrāfijas, rentgenoloģijas, datortomogrāfijas, doplerogrāfijas, kodolmagnētiskās rezonanses, elektrokardiogrāfijas (tai skaitā Holtera monitorēšanas), veloergometrijas un elektroencefalogrāfijas izmeklējumu veikšanu;
  • pirmreizējas endokrinologa, kardiologa, reimatologa, pneimonologa, oftalmologa un neirologa konsultācijas;
  • diabētiskās pēdas aprūpi;
  • zobārstniecībā uzsākto zobu slimību ārstēšanas procesa un iesākto protezēšanas darbu pabeigšanu un ortodontisko ārstēšanu.

Minētos veselības aprūpes pakalpojumus drīkstam sniegt laikā no plkst. 9:00 līdz plkst. 16:00, nodrošinot atsevišķu pacientu plūsmu.

Aicinām pacientus kopā ar ģimenes ārstu vai ārstējošo ārstu izvērtēt, kurus veselības aprūpes pakalpojumus šobrīd var neveikt. Īpaši būtiski tas ir personām, kuras ir vecākas par 60 gadiem un personām ar novājinātu imunitāti, jo, saslimstot ar Covid-19, sekas var būt smagas. Konsultēties par savu veselības stāvokli un nepieciešamajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ja nav pieejams savs ģimenes ārsts, var zvanot arī uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni +371 66016001, kurš darbojas visu diennakti.
Atgādinām arī visiem Preiļu novada, pieguļošo novadu iedzīvotājiem, kā arī viesiem, kuri šobrīd atgriežas no ārvalstīm (īpaši tālbraucējiem) un ir kontaktējušies ar zināmām inficētām personām, ir jāpavada tuvākās 14 dienas pašizolācijā, novērojot savu veselības stāvokli divas reizes dienā (no rīta un vakarā), mērot ķermeņa temperatūru. Tas ir obligāts pasākums, aicinām būt atbildīgiem. Parādoties Covid-19 saslimšanas simptomiem, telefoniski jāsazinās ar savu ģimenes ārstu vai pa vienoto tālruni 8303, informējot par novērotajiem simptomiem.

Sākot ar 20. Aprīli, SIA “Preiļu slimnīca” medicīnas un fitnesa centra “PS Fit” telpās, Raiņa bulvārī 13 (ieeja no Talsu ielas puses), darbu uzsācis “E.Gulbja laboratorija” Covid-19 analīžu nodošanas punkts. Analīzes var nodot noteiktā laikā, TIKAI iepriekš piesakoties zvanot un TIKAI ierodoties ar savu personīgo transportu. (Ja ir aizdomas uz saslimšanu un ir acīmredzami simptomi, nekādā gadījumā nedrīkst ierasties kājām vai izmantojot sabiedrisko transportu).
Jaunizveidotais analīžu nodošanas punkts strādā TIKAI pēc pieraksta. Analīžu pieņemšana notiek darba dienās no plkst. 8:00 līdz plkst. 16:00. Lai veiktu SARS-CoV-2019 testu, pacientam ir jāpierakstās uz vizīti pa vienoto “E.Gulbja laboratorija” tālr. +371 67801112 vai zvanot konkrēti uz analīžu nodošanas punktu Preiļos pa tālr. +371 65322039. Lai neveidotos rinda, visi pacienti tiks reģistrēti un vizītes laiks tiks saskaņots. Līdzi obligāti jābūt personas apliecinošam dokumentam.

Jau ziņots, ka no 13. marta līdz 12. maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, arī analīžu nodošanas punkts izveidots uz īslaicīgu laiku, līdz situācija valstī nostabilizējas.

Atgādinām būt atbildīgiem, ievērojot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. ‌Sargāsim sevi un apkārtējos!

Laila Meirule,
SIA “Preiļu slimnīca” sabiedrisko attiecību speciāliste