Saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, lai mazinātu Covid-19 infekcijas izplatīšanās riskus, Preiļu novada pašvaldība, izvietojot paziņojumus, aicina vecākus ievērot valstī noteiktos ierobežojumus bērnu rotaļu un aktīvās atpūtas laukumos līdz ārkārtas stāvokļa atcelšanai.

Sākoties siltajam laikam un bērniem neapmeklējot izglītības iestādes, ir novērojams, ka bērnu rotaļu laukumos pulcējas bērni. Pašlaik bērnu rotaļu laukumi Preiļos netiek norobežoti vai slēgti, tomēr pašvaldība aicina izvērtēt drošu laukumu apmeklējumu, sagatavojoties tam, lai mazinātu vīrusa izplatību un neapdraudētu savu un līdzcilvēku veselību un dzīvību. Tāpat, atrodoties ārtelpā, iedzīvotāji lūgti ievērot divu metru distanci no citiem apmeklētājiem un mazgāt rokas pirms un pēc laukumu apmeklējuma; pēc iespējas nodrošināt sevi un bērnus ar personiskajiem dezinfekcijas līdzekļiem, ko ņemt līdzi, apmeklējot laukumus; bērnus pieskatīt un ievērot higiēnas prasības.

Kā norāda atbildīgie dienesti, vīruss izplatās ne tikai no cilvēka uz cilvēku, bet to iespējams iegūt arī no dažādām virsmām, uz kurām vīruss var saglabāties pat dienām ilgi. Īpaši daudz vīrusu var atrasties uz koplietojamiem objektiem. Mazi bērni biežāk spēlējoties pieskaras virsmām, sejai un cits citam, tāpēc inficēšanās risks pieaug.

Pašvaldība vērš uzmanību, ka uzturēšanās ārpus telpām nav aizliegta, taču, ņemot vērā ārkārtējo situāciju valstī, aicinām vecākus ar bērniem šajās dienās pēc iespējas mazāk atrasties sabiedriskās vietās un, stiprinot savu imunitāti, brīvo laiku pavadīt svaigā gaisā pastaigās parkos, mežos, gar ezeriem, bet stingri ievērojot divu metru attālumu no citām personām, lai izvairītos no iespējamās inficēšanās.

Aicinām iedzīvotājus ar sapratni attiekties pret ierobežojumiem un paskaidrot bērniem par nepieciešamību ievērot noteikumus!

Jolanta Upeniece,
Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore