25. martā plkst. 18.00 Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs un Preiļu novada Kultūras centrs ielūdz uz atmiņu pasākumu “Ir tāds ciems – Umļekāns”. Uzveduma sagatavošanai izmantotas Lūcijas Preises atmiņu burtnīcas un Veltas Kunakovas mammas Elfrīdas Čaunānes dziesmu klade.

Lūcija Preise (1908-2003), līdzīgi kā Melānija Vanaga, divpadsmit burtnīcās uzrakstījusi savas atmiņas par izsūtījumu uz Amūras apgabala Zejas rajona Umļekāna ciemu. Rūtiņu burtnīcās, katrā rūtiņā, glītā rokrakstā ierakstīts viss latviešu sievietes darba mūžs un nebeidzamā  mīlestība pret savu dzimteni – Latviju. Dienasgrāmatas glabāšanā Nacionālajā muzeju krājumā nodevusi Lūcijas Preises meita Didra Preise.

Elfrīda Čaunāne (1911 – ) izsūtīta no Limbažu rajona Rozēniem, kur strādāja par skolotāju, uz Tomskas apgabala Asinas rajonu.  Izsūtījumā 1951. gadā pierakstīta dziesmu klade ar zīmējumiem. Tā arī ir sava veida dienasgrāmata, jo atsevišķām, no dzimtenes līdzi paņemtām melodijām pierakstīti savi teksti, kas pauž neizsakāmas skumjas pēc dzimtenes un stāsta par nepanesami smagajiem dzīves un darba apstākļiem izsūtījumā. Dziesmu klades kopija muzejā nonākusi pateicoties Elfrīdas Čaunānes meitai Veltai Kunakovai.

Atmiņu dienasgrāmatas lasīs un dziesmas izpildīs Dailes teātra aktrises Sarmīte Rubule un Aija Dzērve. Tā būs netradicionāla un mūsdienīga forma sarunai par smago deportāciju tēmu.

Muzikālo pavadījumu izpildīs Alberts Vucāns.

Atmiņu pasākuma ievadā skanēs Preiļu Mūzikas un Mākslas skolas akordeonistu veltījums visiem aizvestajiem.

Ieeja pasākumā bezmaksas.