Sabiedrībā Izglītībā Iedzīvotājiem

“Lūdzam atsaukties rakstnieces Ilzes Indrānes jeb pedagoģes Undīnas Jātnieces skolniekus, lai uzzinātu Jūsu iepazīšanās stāstu, – Madonas novada biedrības Nigeste vadītāja Inguna Roga-Saulīte aicina iesaistīties projektā INDRĀNE, novadnieces rakstnieces Ilzes Indrānes mūža devumu dokumentējot un godinot.

Biedrība īsteno projektu INDRĀNE trīs aktivitātēs:

  • Top dokumentālā filma ar spēlfilmas elementiem. Kino galvenais uzdevums – uzrunāt, iedrošināt aizdomāties un ļaut just. Šajā gadījumā – ļaut sajust izcilas personības mūžu, nojaust ticību, kam Indrāne ir sekojusi.
  • Tiek gatavota grāmata “Indrānes divpadsmit dārgumi” komplektā ar interaktīvu, radošu spēli bērniem un jauniešiem no 12 gadu vecuma par rakstnieces Indrānes mūžu. Plānots rast iespēju šo komplektu dāvināt visām 711 Latvijas vispārizglītojošām skolām.
  • Meklējam kā skolēnus, tā arī tos, kuriem Ilze Indrāne/Undīna Jātniece kļuvusi par dzīves skolotāju kādā noteiktā laika nogrieznī. Biedrība gaidīs Jūsu atmiņu stāstus, lai kopīgi šķetinātu likteņa līkločus, kā arī lai pilnveidotu materiālu, kas tiks izmantots grāmatas un dokumentālās filmas izveidē.

“Astoņus gadus tikāmies ar rakstnieci Ilzi Indrāni, lai runātu par reizēm bagāto bērnību, reizēm trūcīgo tagadni. Par naudu ne – par telpu, kur visu mēra garīgumā, sajēdzīgumā, cilvēcīgumā. Runājām par neesošu laulību, kam pāri stāv uzticība un esošu savienību, ko vajā nodevība. Par bērniem, par Balto mākoni, par dāvāto zemi, par spārniem un ticību. Par mūžību. Par to, ka vērts ir Cilvēks. Cilvēcīgs cilvēks. Un nabags tas, kam nav sakņu, piederības, dzimtenes…”- stāsta biedrības vadītāja.

Ilze Indrāne īstajā vārdā Undīna Jātniece (dzimusi Liepiņa 1927. gada 23. aprīlī). Izvēlējusies pedagoģes mūžu, strādājusi Mārcienas pamatskolā, direktores amatā atjaunojusi skolas darbību Kusā, par nepakļaušanos varai, atbrīvota no amata. Sākot strādāt Praulienas pamatskolā, nopietni pievēršas rakstīšanai. Literārie darbi: septiņi romāni  (“Lazdu laipa”, “Aisma”, “Ūdensnesējs”, “Cepure ar kastaņiem”, “Zemes vēzi dzirdēt”, “Dievsunīši”, “Putnu stunda”), četri īsprozas krājumi, deviņas bērnu grāmatas, četras lugas, kinofilmas “Liktenim spītējot” scenārijs.  2012. gadā par sevišķiem nopelniem Latvijas kultūrā un izcilu radošā mūža ieguldījumu mūsdienu latviešu literatūrā saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni.

“Visu mēs ierakstām kaut kur augstāk. Nākošām paaudzēm mēs visas savas domas, kārības un vēlējumus ierakstām. Nākošajām paaudzēm vēl kas augstāk nāks aiz mums. Arī aiz mums vēl nāks. Varbūt vēl gudrāki, labāki, pareizāki. Un nezinās, kas ir kari, okupācijas, strīdi. Tautas varēs sadzīvot galvenās personības dievlīdzības lielumā, labumā, pašaizliedzībā, pašaizsardzībā. Laimīgi. Spēcīgi. Darbīgi. Tik daudz iespēju mums lieliem un labiem būt! Katrā laikā mums ir iespējams būt cilvēciskam cilvēkam!” (Ilze Indrāne.)

Realizējot apjomīgo projektu, biedrībai nozīmīgi noskaidrot tādus jautājumus kā – “Kur Jūsu dzīves ceļi krustojušies ar Ilzi Indrāni? Varbūt kopā uzaugāt, Vestienas upītē lipinot māla pīlītes? Vai Jūs klausījāties, kā jaunā skolotāja Mārcienā spēlē klavieres? Vai Jūs pazināt kādu no Undīnas audžumeitām? Varbūt kopā ar jauno direktori sitāt naglas dēļos, lai salāpītu savainotās skolas sienas? Varbūt literārie ceļi Jūs saveduši kopā? Iespējams, viņas darbi atvēruši Jūsu acis, sildījuši sirdi un atgādinājuši, ka esam Cilvēki?”- uzrunā biedrības vadītāja.

Lūgums pieteikties elektroniski – aizpildot mājas lapā www.nigeste.net sadaļā Aktuālie projekti “Meklējam Indrānes skolniekus” redzamo veidlapu vai atsūtot savu atmiņu stāstu uz biedrības adresi: biedrība Nigeste, Kalnāji, Aronas pagasts, Madonas novads, LV-4847.