Izglītībā

No 9. līdz 15. februārim Pelēču pamatskolas 10 skolēnu (Amandas, Lienes, Lāsmas, Valentīnas, Olitas, Markusa, Oskara, Maira, Rolanda, Raivja) un 2 skolotāju (Sandra Stendere Šteinberga un Jolanta Macenko) komanda aktīvi darbojās Erasmus+ projekta “Healthier Breakfast, Wiser Minds” ietvaros. Visas nedēļas “Let’s be Reporters” garumā skolēni papildināja savas zināšanas vairākās jomās. Tika strādāts gan pie bloga izveides, gan pie video veidošanas un ievietošanas www.youtube.com kanālā (droši variet ar to iepazīties un to abonēt, kanāla nosaukums “brewise”). Tāpat arī skolēni organizēja debates par dažādiem ar kultūrvēsturiskiem, reliģiskiem, sociālekonomiskiem ēšanas paradumiem. Tika izveidots projekta 2.žurnāls, ar kuru iepazīstināsim arī citus skolēnus, ģimenes un skolotājus.

Paralēli aktīvam darbam iepazinām arī Katalonijas reģiona kultūru, tradīcijas, slavenākos apskates objektus. Ar patiesu  interesi apskatījām Sagrada Familia baznīcu aizraut spējīgas gides pavadībā. Baznīca joprojām ir tapšanas procesā, taču 2026.gadā tiek plānots to pabeigt pēc tāda projekta, kā to bija ieplānojis pasaulslavenais arhitekts un mākslinieks Gaudi. Dažādās pavārmākslas darbnīcās iepazinām Katalonijas reģiona tradicionālo virtuvi, paši mācījāmies pagatavot zivju ēdienus, lazanju, kas īsti nav spāņu ēdiens, gatavojām vietējos desertus, paši izdomājām veselīgus brokastu ēdienus, kurus pēc tam prezentējām un, protams, arī nogaršojām.

Ar savu klātbūtni pagodinājām arī Granolleras domes pārstāvjus, izbaudījām Žironas viduslaiku elpu, kā arī sajutām Barselonas steidzīgos ritmus.
Nedēļās laikā skolēni ne tikai paplašināja savus horizontus, bet arī ieguva jaunus draugus, uzlaboja svešvalodas zināšanas angļu un spāņu valodā. Tika saplānoti darbi pēdējai projekta vizītei, ka notiks Latvijā aprīļa priekšpēdējā nedēļā. Piedurknes ir atrotītas un mēs esam gatavi jaunam darba cēlienam. Erasmus+ projekta norisei Pelēču pamatskolā un ārpus tās varat aktīvi sekot mājaslapā www.erasmuslatvia.weebly.com, kā arī sekot “brewise” kontam instagramā, kurā tika publicētas svaigākās aktivitātes visās 5 projekta dalībvalstīs (Spānijā, Portugālē, Horvātijā, Polijā un Latvijā).

Projekts tiek finansēts ar Eiropa savienības Erasmus+ programmas finansiālu atbalstu.

Jolanta Macenko,
Pelēču pamatskolas skolotāja