Muzejos Kultūrā

No 4. februāra līdz 30. martam Preiļu galvenajā bibliotēkā skatāma Jāzepa Pīgožņa vārdā nosaukto mākslas plenēru darbu izstāde no Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājuma “Latvijas ainava”.

Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktie profesionālu  mākslinieku plenēri Preiļos tiek organizēti kopš 2015. gada rudens. Tos organizē Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs, finansiāli atbalsta Preiļu novada dome.

Ideja par Jāzepa Pīgožņa vārdā nosaukto mākslinieku plenēru organizēšanu Preiļos dzima reizē ar Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā iedibināšanu. Mākslinieki Preiļos ierodas septembrī, Jāzepa Pīgožņa dzimšanas dienas (15. septembris)  nedēļā. Plenērs  apvieno dažādu paaudžu māksliniekus no visiem Latvijas novadiem. Dalība plenērā ir kļuvusi par goda lietu ainavistiem, jo dalībnieku skaits ir ierobežots. Piecu gadu laikā plenērā Preiļos piedalījušies 47 mākslinieki, kopumā muzeja mākslas kolekcijai dāvinot 73 darbus. Plenēra noslēguma pasākums un darbu izstādes atklāšana notiek Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā  pasniegšanas ceremonijas dienā.

Izstādē eksponēti daudzu autoru plenēros tapušie mākslas darbi – kuros iemūžināts Preiļu muižas apbūves komplekss ar romantisko parku, pili, pilsētas ielas, nami, tuvākas un tālākas apkārtnes ainavas.

Jāzeps Pīgoznis Preiļos plenērā 1998. gadā: “Pilsētās, vietās, kur ir daudz mākslinieku, apkārtējā vide ienāk darbos tīri automātiski. Kur nav tādas mākslinieku koncentrācijas, rīkojot plenērus, vide tiek īpaši it kā aicināta gleznās. Mākslas darbā vietas, vides fiksējums ir nedaudz savādāks nekā fotogrāfijās – iespaidi tiek izlaisti caur mākslinieka uztveri. Mākslinieks visu mēro ar savu mērauklu, un tas nav slikti.”

Silvija Berezovska
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja izstāžu un ekspozīciju kuratore