Izglītībā

Ar mērķi veicināt izglītības iestāžu skolēnu pašpārvalžu sadarbību, 2020.gada 30.janvāra pēcpusdienā Pelēču pamatskolā notika izglītības iestāžu skolēnu pašpārvalžu sadraudzības pasākums “Rūķu BURZIŅŠ Pelēčos” (turpmāk – Burziņš).

Burziņā aktīvi līdzdarbojās astoņas izglītības iestāžu skolēnu pašpārvalžu komandas, kopā 48 līderi no Preiļu 1.pamatskolas, Preiļu 2.vidusskolas, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas, Salas pamatskolas, Pelēču pamatskolas, Aglonas vidusskolas un Vārkavas vidusskolas. Visi satikās Pelēču pamatskolā, lai kopā pavadītu laiku, sadraudzētos, apmainītos ar pozitīvo enerģiju, gūtu pieredzi un aktīvi līdzdarbotos.

Pasākuma saimnieki – Pelēču pamatskolas skolēnu pašpārvaldes dalībnieki sagaidīja viesus ar sveicieniem un visu Burziņa laiku ļoti rūpējās par ciemiņiem. Klātesošos uzrunāja un patīkamu kopā būšanu novēlēja skolas direktors Guntars Ratenieks un Preiļu novada bērnu un jauniešu centra direktore Aija Caune. Turpinājumā sekoja neliela ekskursija pa skolu.

Lai visus iekustinātu aktīvākām darbībām, Pelēču pamatskolas skolēnu pašpārvaldes censoņi bija sagatavojuši atraktīvu sagaidīšanas minikoncertu “Brigāde – 7 rūķīši” un fantastisko “Skolotāju-dubultnieku šovu”. Ar priekšnesumiem viņiem veikli izdevās jautrībā ievilkt arī pārējos.

Turpinājumā sekoja oriģināli pārbaudījumi – septiņas radošās darbnīcas jeb “Rūķu raktuves”: Floristikas pulciņa “Čaklo rociņu birojs” (vadītāja Dace Utināne), Pelēču Gaidas un Guntiņas (vadītāja Ilze Platace), jautrā stafete “Sniegbaltītes jestrais skrējiens”, Erasmus+ “Gardēžu klubiņa” veselīgie našķi (vadītāja Jolanta Macenko), jautājumu spēle par drošību “Drošo Rūķu saliņa”, “Meklē! Atrodi! Nofočē!” – fotoorientēšanās pa skolu, erudīcijas spēle “Spogulīt, spogulīt, saki man tā, kurš šajā bariņā ir……visgudrākais?!”. Pa to laiku skolotāji nopietni apspriedās seminārā (pārrunāja ar programmu “Latvijas Skolas soma” saistītos jautājumus un dalību Latgales skolēnu pašpārvalžu forumā)!

Vēlāk katrai skolēnu pašpārvaldes komandai bija jāatrāda savs mājasdarbs – Popielas priekšnesums kā novēlējums Jaunajā gadā. Tā bija iespēja gan sevi parādīt, gan citus paskatīties… Priekšnesumi bija oriģināli, radoši, pozitīvi un pārsteigumiem pilni. Ar lielām ovācijām novērtēja visus. Tomēr skatītāju simpātijas balvu ieguva Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas radošā komanda.

Dienas noslēgumā neformālā atmosfērā visi draudzīgi cienājās ar radošajās darbnīcās pagatavotajiem, mājas saimnieku un ciemiņu sarūpētajiem labumiem, daloties pozitīvajās emocijās un iespaidos:

  • Es tiešām esmu ļoti priecīga, ka mums radās iespēja aizbraukt ciemos pie Pelēču pamatskolas. Tur bija tik mājīga, tik pozitīva atmosfēra, aktīvi un kreatīvi konkursi, lielisks koncerts un garšīgs ēdiens. Tas viss notika, pateicoties draudzīgajai Pelēču komandai – “ģimenei”. Paldies viņiem no visas sirds! (Darina P., Preiļu 2.vidusskola)
  • Tas bija brīņišķīgs, emociju pilns pasākums. Pelēču skolēni sagaidīja mūs kā sen pazīstamus, labus draugus, viņi droši atbildēja uz jautājumiem un komunicēja ar mums. Mēs gatavojām ēdienu, spēlējām spēles, dejojām, piedalījāmies konkursos, dalījāmies emocijām, saņēmām dāvanas un mielojāmies ar pašu gatavotu (un ne tikai) ēdienu. No šī pasākuma daudz pozitīvu emociju. Paldies, Pelēču pašpārvaldei! (Žanete L., Preiļu 2.vidusskola)
  • Pasākums bija izdevies, novērtēju to, ka visas aktivitātes bija ļoti dažādas un iepriekš neredzētas. Mūsu parlamenta kolektīvs kļuva daudz saliedētāks, uzzinājām daudz jaunu faktu par pārējiem. Viss bija izdevies! (Marta, JEPVG)
  • Visvairāk man patika foto kvests pa skolu, jo tā mēs labāk iepazinām skolu, sadraudzējāmies ar Pelēču skolas skolēniem, patika visu skolu “Pop ielas” numuri. Ļoti interesants un aizraujošs pasākums. (Vjačeslavs K., Preiļu 2.vidusskola)
  • Fantastikas pasākums, kurā bija neordinālas stacijas, kas atšķīrās no visām redzētajām. Optimistiski un jautri pavadīts laiks. Paldies, super! (Raivis, JEPVG)
  • Šis pasākums bija lieliska pieredze, jo visas aktivitātes bija ļoti interesantas. Man ļoti patika Popiela un orientēšanās nodarbe pa skolu. Pelēču pamatskolas skolēni bija ļoti parūpējušies, lai mums būtu jautri. (Undīne, Preiļu 1.pamatskola)
  • Burziņš bija kolosāls! Ne kā netrūka un ne kā nebija par daudz. Man ļoti patika burziņš! – Interesants pasākums. Jautras aktivitātes un gardas uzkodas! Beigās bija patīkamas dāvanas! Vēlētos vēl šāda veida pasākumus! – Paldies skolēniem, skolotājiem, visas Skolas labajiem rūķiem par jautru, aizraujošu, izzinošu Rūķpārtiju! Patiesā cieņā Salas pamatskolas komanda.
  • Pēc manām domām šādi pasākumi mums ļauj iepazīt jaunus bērnus. Es labprātīgi piedalītos vēlreiz tāda pasākumā, jo ir interesanti sākumā paskatīties skolu, pasmieties un uz beigām arī padejot … man ļoti patika. (Annija, Preiļu 1.pamatskola)
  • Viena no dienas aktivitātēm bija uzdevumu veikšana pa skolas telpām. Dažādās stacijās mūs sagaidīja oriģināli pārbaudījumi. Nācās gan trāpīt mērķī, lasīt pupiņas un siet mezglus, gan gatavot ēdienus, fotografēties un veidot rokdarbus. Sporta stafetē ieguvām 1.vietu un nopelnījām jaunu spēli. Varētu teikt, ka tagad ideāli pārzinām Pelēču pamatskolu. Mūsu skolēnu parlaments bija patīkami pārsteigts par Pelēču kolēģu sagatavotību un pārdomāto dienas norisi. Visi labi pavadījām laiku. Noteikti varam viņus uzslavēt un ceram satikties kādu citu reizi! (Rebeka, Vārkavas vidusskola)

Liels PALDIES PELĒČU pamatskolas kolektīvam un īpaši Pelēču pamatskolas skolēnu pašpārvaldei (skolēnu padomes priekšsēdētāja Olita Dmitrijeva) un tās konsultantei Sandrai Stenderei-Šteinbergai par atsaucību un ieguldījumu novada izglītības iestāžu skolēnu pašpārvalžu pasākuma “Rūķu BURZIŅŠ Pelēčos” organizēšanā un norisē. Savukārt Ingūnai Patmalniecei (Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija), Žannai Ļebedevičai un Rimmai Gavrilovai (Preiļu 2.vidusskola), Anitai Vjaksei (Salas pamatskola), Ilzei Brokai (Preiļu 1.pamatsskola), Inārai Ukinai (Aglonas vidusskola) un Silvijai Stankevičai (Vārkavas vidusskola) par ieguldīto darbu komandu sagatavošanā dalībai Burziņā.

Preiļu novada bērnu un jauniešu centra
direktore Aija Caune
+371 29221574