Muzejos Kultūrā

Šī gada janvārī mēs svinam simtgadi, kopš Latgale tika atbrīvota no lieliniekiem. Arī Preiļos 18. janvārī no plkst. 13.00 līdz 16.00 tiek piedāvāta daudzveidīga svētku programma. Lai labāk saprastu, kā tad preiliešiem klājās lielinieku valdīšanas laikā un kā “komunisma cēlēju” veiktie pārkārtojumi skāra mūsu senčus,  Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs aicina doties 1919. gada norisēm Preiļos veltītā izzinošā ekskursijā pa Raiņa bulvāri maršrutā no Tirgus laukuma līdz Preiļu parka vārtiem. Pulcēšanās 18. janvārī plkst. 13.00 pie Preiļu Romas katoļu baznīcas vārtiem.

Informācija ekskursijas maršruta izstrādei gūta no Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva materiāliem, kas sniedz dažādām interesantām epizodēm bagātu un sulīgu informāciju ne tikai par pārvaldes jautājumiem, bet arī preiliešu ikdienas dzīves niansēm lielinieku valdīšanas laikā. Vairums no šiem faktiem līdz šim nekur nav publiskoti un ekskursijas laikā pirmo reizi izskanēs publiski.

Ekskursijas laikā, pie vairākām Raiņa bulvāra un Tirgus laukuma vecākajām ēkām izstāstot 9 stāstus, muzejs vēlas dot iespēju gan preiliešiem, gan pilsētas viesiem uzzināt vēl nezināmo par mūsu pilsētas skaistāko ielu – Raiņa bulvāri un ikdienas dzīvi lielinieku laikā. Būs iespēja uzzināt, piemēram, par kādu “pārkāpumu” tika tiesāts aptiekārs Mollers, kā preilietes Keļas lampa gandrīz noveda viņu līdz nāvessodam, kas dzīvoja namiņā pie parka Sarkanajiem vārtiem, bet kas savukārt atradās infekcijas slimību barakā un kāpēc 29. strēlnieku pulka garnizona priekšnieks sadusmojās uz vietējo elektrostaciju (jā, Preiļos jau bija elektrība un neapmierināti klienti!).

Šoreiz ekskursijas galvenais princips – mazāk vispārīgas informācijas un gadskaitļu, pievēršot uzmanību tieši spilgtām un vienlaikus ļoti ilustratīvām epizodēm, kas atspoguļo gan 1919. gada “komunisma cēlēju” idejiskā utopisma sadursmi ar realitāti, kas nereti rezultējās absurdās un traģikomiskās situācijās, gan skarbos kara stāvokļa apstākļus, kas vissmagāk skāra tieši mazāk aizsargātos sabiedrības slāņus. Lai gan daži stāsti mums, iespējams, šķitīs amizanti un komiski, iesaistītajām pusēm pirms simts gadiem notiekošais smieklus visdrīzāk neizsauca.

Ekskursija noslēgsies Svētku laukumā ap plkst. 14.00, kur Latgales atbrīvošanas svinību kulminācijā būs iespēja apskatīt un izpētīt gan Neatkarības kara laika, gan arī mūsdienu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku tehniku un aprīkojumu, kā arī sasildīties ar Zemessardzes 35. Kājnieku bataljona piedāvāto lauka virtuves putru un tēju!

Sīkāka informācija par Latgales atbrīvošanas simtgades svinībām Preiļos Preiļu mājaslapā.

Raiņa bulvāris 20. gs. 1. pusē. PVLMM krājums.

Ivanam (Jānim) Elstem 1919. gada 6. augustā izsniegta kvīts par armijas vajadzībām rekvizētu govi. PVLMM krājums.

Informāciju sagatavoja:

Ilona Vilcāne,
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos
Tālr.: +371 65322731
E-pasts: ilona.vilcane@preili.lv