Vairākkārtīgi gan subjektīvu, gan objektīvu apstākļu dēļ pārceltās Preiļu novada pagastu sporta spēles notika Pelēču pagastā 26. oktobrī. Tās tika īstenotas Eiropas Sociālā fonda projekta Nr.9.2.4.2/16/I/078 “Pasākumi Preiļu novada vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei” ietvaros kā pirmās no četrām paredzētām pagastu sporta spēlēm.

Pelēču pamatskolā pulcējās fizisko aktivitāšu cienītāji no Saunas, Preiļu, Aizkalnes un Pelēču pagastiem – kopumā 60 dalībnieki. Tradicionāli kuplāko komandu izdodas sapulcināt mājiniekiem. Pēc sacensību atklāšanas un Pelēču pagasta pārvaldnieces Ivetas Stašulānes uzrunas un skolas direktores Annas Karčevskas veiksmes novēlējumiem sacensības varēja sākties.

Piecu komandu spēkošanās volejbola laukumā noslēdzās ar mājinieku – Pelēču komandas -uzvaru (komandā spēlēja Jānis Kokins, Andis Šmuksts, Rolands Kivriņš un Gita Kurme), tālākajās vietās atstājot Līču un Pelēči-2 komandas. Novusa turnīrā uzvaras laurus plūca Preiļu pagasta 1. komanda ar Klementiju Ivanovu, Broņislavu Plivdu, Māri Skodorovu un Anastasiju Romanovsku sastāvā. Tālākajās godalgotajās vietās Pelēču pagasta un Preiļu pagasta 2 komandas.

Armrestlingā dāmām nekādas cerības uz uzvaru savām konkurentēm neatstāja Evita Piļščikova (Preiļu pagasts), sudraba godalga Ivetai  Reliņai, bet bronza Dacei Utinānei. Kungiem uzvarētājs noskaidrojās pēdējā cīņā, kur spēkojās mājinieki Andis Šmuksts un Jānis Kokins. Spraigā spēkošanās noslēdzās ar Jāņa uzvaru, bet bronzas godalgu izcīnīja Broņislavs Plivda.

Šautriņu mešanā ar 84 punktiem uzvara pelēcietim Armandam Karčevskim, un tikai par diviem punktiem mazāk Jānim Plivdam – tēti Broņislavu nobīdot uz trešo pozīciju. Jauniešu grupā uzvara jaunākajai atvasei – Kristapam Plivdam (83 punkti). Otrajā vietā aizkalnietis Vismants Zariņš, bet trešajā vietā vietējais – Viktors Džeriņš.

Adaptētajā biatlonā uzvara Pelēču jauniešiem, kuriem nedaudz piekāpās Līču „biatlonisti”, bet goda pjedestālu noslēdza Aizkalne. Savukārt svaru bumbu celšanā uzvara Andim Šmukstam, tālākajās vietās atstājot Preiļu pagasta spēkavīrus Modri Ķemzānu un Klementiju Ivanovu.

Spraiga spēkošanās izvērtās par uzvaru virves vilkšanā starp Pelēču un Preiļu pagasta „velkoņiem”, kur preiliešiem tomēr izdevās pārvilkt vietējos. Trešie – Saunas pagasta virves vilcēji.

Azartiskas cīņas pulcēja atbalstītājus galda futbola mačos starp pagastu vadītājiem. Kā jau pieklājīga saimniece, Iveta Stašulāne godalgotās vietas ļāva sadalīt ciemiņiem. Galarezultātā vienāds punktu skaits gan Raimondam Rubinam, gan Vitālijam Plivdam, gan godam Aizkalnes vadību pārstāvošajai Mārai Pudnikai. Tikai iesisto un ielaisto vārtu attiecība nosliecās par labu Vitālijam, Mārai – otrā pozīcija, bet „trijnieku” noslēdza Raimonds.

Ģimeņu stafetē jāatzīmē Kokinu un Macenko ģimenes no Pelēčiem. Uzvarētāju kauss kopvērtējumā paliek mājinieku īpašumā.

Gribas izmantojot iespēju teikt visu dalībnieku un tiesnešu vārdā paldies saimniekiem – sākot no skolas direktores līdz tehniskajiem darbiniekiem, par to, ka mēs Pelēču pamatskolā jutāmies ērti, aprūpēti un pabaroti. Paldies par atsaucību sporta skolotājam Osvaldam Šņepstam. Uz tikšanos pagastu sporta spēlēs 2018. gada vasarā!

Leonīds Valdonis,
sacensību galvenais tiesnesis,
biedrība “Latgales novadu sporta padome”