Jaunatne

Piektdien, 13. maijā Aglonas bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas centrā (BJBLPC) “Strops” notika Preiļu novada pašvaldības vadības un speciālistu  tikšanās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Latvijas Jaunatnes padomes (LJP) pārstāvēm, lai kopīgi meklētu risinājumus darba ar jaunatni sistēmas uzlabošanai Preiļu novada pašvaldībā.

Preiļu novada jauniešu centra “ČETRI” vadītāja Santa Ancāne-Novikova un  Riebiņu Multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra „Pakāpieni” vadītāja Sintija Ančeva un BJBLPC “Strops”vadītāja Māra Ušacka dalījās ar savu līdzšinējo pieredzi darbā ar jauniešiem.
IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta projektu vadītāja Renāte Mencendorfa informēja par jaunatnes politikas pamatprincipiem/pamatvajadzībām darbam ar jaunatni pašvaldībās, ieskicējot būtiskākos elementus jaunatnes jomas īstenošanā, gan pašvaldības darba ar jaunatni plānošanā, gan iespējas saņemt finanšu resursus un atbalstu darba ar jaunatni attīstīšanai pašvaldībās.  Savukārt, LJP projektu vadītāja Marta Renāte Jērica informēja par NVO nozīmi kā resursu darbam ar jaunatni, tika sniegta informācija par projektu iesniegšanas iespējām. Tikšanās noslēdzās ar sarunām un praktisku risinājumu radīšanu darba ar jaunatni sistēmas uzlabošanai.

“Administratīvi teritoriālā reforma veicinājusi izmaiņas arī jaunatnes jomā, pēc vairāku novadu apvienošanās nepieciešams veidot jaunu darba ar jaunatni struktūru, lai tiktu aizsniegti arī jaunieši pagastos. Tuvākajā laikā plānojam apzināt pašvaldībā jaunatnes jomā esošos resursus (telpas, inventāru, tehniku u.c.) un izveidot vienotu resursu karti, kas palīdzēs gan pašiem, gan jauniešiem labāk orientēties jaunajā situācijā. Tāpat izsvērsim domu arī par mobilā jaunatnes darba īstenošanas iespējām pašvaldībā,” tikšanās laikā stāstīja jauniešu centra “ČETRI” vadītāja Santa Ancāne-Novikova.

Tikšanās laikā tika ieskicēta Preiļu novada pašvaldības vīzija par aktuālajiem ar jaunatnes politiku saistītajiem jautājumiem Preiļu novadā, diskusiju centrā izvirzījās jautājumi par jaunatnes darbā iesaistīto personu skaitu, valsts atbalsta mehānismiem jaunatnes jomai un mobilo darbu. Darbs pie jaunatnes darba organizēšanas Preiļu novadā plāna izstrādes tiks turpināts.

Preiļu novada tikšanās laikā piedalījās  Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, Preiļu novada domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Pēteris Rožinskis, Preiļu novada domes priekšsēdētāja 2. vietniece Anita Brakovska, Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvaldes vadītāja Ilga Pokšāne, Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvaldes producents Oskars Bērziņš, Preiļu novada Izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis, JC “Četri” vadītāja Santa Ancāne- Novikova, JC “Pakāpieni” vadītāja Sintija Ančeva, JC “Strops” vadītāja Māra Ušacka, Preiļu novada domes sabiedrības iesaistes un mārketinga daļas sabiedrisko attiecību speciāliste un biedrības “Jaunvide” pārstāve Dagnija Dudarjonoka, biedrības “Jaunie spārni” pārstāve Inese Šuksta, kā arī LJP projektu vadītāja Marta Renāte Jērica, LJP projektu koordinatore Anda Upeniece un IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta projektu vadītāja Renāte Mencendorfa.

Informāciju sagatavojusi

Preiļu novada pašvaldības sabiedrības iesaistes un mārketinga daļa