Kā jau tika ziņots iepriekš, Preiļu novada pašvaldība attālināto mācību laikā aprīļa un maija mēnešos ar pārtikas pakām nodrošina visus novadā deklarētos vispārizglītojošo izglītības iestāžu izglītojamos no trūcīgām, maznodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm.

20. maijā trešo reizi Preiļu novada Labklājības pārvaldē norisinājās rosība, organizējot 290 pārtikas paku komplektēšanu un to izdali. Pakas tika izsniegtas 234 izglītojamiem no daudzbērnu ģimenēm un 49 izglītojamiem no trūcīgo un maznodrošināto ģimenēm – 7 bērniem pakas izsniegtas dubultā, jo iepriekšējā paku izdales reizē paku pietrūka.

Preiļu novada Labklājības pārvaldes vadītājs Lauris Pastars pavēstīja: “Trešajā paku komplektēšanā esam dažādojuši pārtikas paku sastāvu, ņemot vērā ģimeņu sniegtos ieteikumus. Jau līdz šim paku komplektēšanā likām uzsvaru uz Latvijas uzņēmumos ražotiem produktiem, bet šoreiz ir divtik liels prieks, jo, neskatoties uz dažādām juridiskām niansēm, esam diezgan operatīvi vienojušies un iegādājušies vietējā uzņēmēja AS “Preiļu siers” ražoto produkciju, kas nokļūs pie vietējām ģimenēm.”

Pārtikas pakā ir iekļauti produkti, kas atbilst Veselības ministrijas ieteikumiem pašvaldībām pārtikas paku izglītojamiem nodrošināšanai ārkārtas situācijas laikā. Ja piena un tā pārstrādes produkti trešajā paku izsniegšanas reizē tika iegādāti no AS “Preiļu siers”, tad pārējo pārtikas produktu piegādi paku komplektēšanai veica SIA “Sanitex”, kā tas bija pirmajās divās paku komplektēšanas reizēs. Pārtikas paka paredzēta 19 mācību dienām maija mēnesī, un tās vērtība sastāda 26,30 eiro. Pārtikas pakā ir ietverti šādi pārtikas produkti: saldkrējuma sviests, 2 glazēti biezpiena sieriņi, piens, skābais krējums, biezpiens, kausētais siers, siers “Čedars”, saulespuķu eļļa, kviešu milti, cukurs, makaroni, pupiņas mērcē, rīsi, šprotes, kukurūzas bumbiņas, cepumi, šokolādes tāfelīte, marinēto tomāti, tūristu brokastis, desa, baltmaize un saldskābmaize.

Izsniedzot pārtikas pakas, Labklājības pārvalde aicināja ģimenes arī sniegt savu vērtējumu un ieteikumus par pārtikas saturu. Pēc Labklājības pārvaldē saņemtās informācijas, ģimenes ir izteikušas atzinīgus vārdus un ir pateicīgas par iespēju saņemt tik pārdomāti komplektētas pārtikas pakas. Daži vecāki atzina, ka Preiļu novadā izsniegtās pakas satura ziņā ir krietni vērtīgākas, nekā tās esot citos novados, par kuriem dzirdēts masu medijos. No vairuma ģimeņu izskanēja, ka pārtikas produktu uzkrājums nu ir ilgam laikam, vēl šobrīd tiekot lietoti tie produkti, kas saņemti pirmajā paku izsniegšanas reizē. Liels prieks Labklājības pārvaldes darbiniekiem bija saņemt lielu pušķi ar baltām tulpēm no kādas ģimenes īsi pirms valsts svētkiem kā pateicību par ieguldīto darbu un atbalstu ģimenēm.

Atgādinām, ka pirmo reizi pārtikas pakas tika izsniegtas 9. aprīlī, otru daļu ģimenes saņēma 28. aprīlī. Visās trīs paku izdales reizēs kopā tikušas izsniegtas 830 pārtikas pakas, kuru komplektēšanu veica Labklājības pārvaldes darbinieki, piesaistot novada domes administrācijas darbiniekus, kā arī biedrības “Ģimeņu atbalsta centrs “Puķuzirnis”” pārstāvi. Lēmumu par ēdināšanas nodrošināšanu izglītojamiem no trūcīgām, maznodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm ārkārtējās situācija laikā Preiļu novada domes deputāti pieņēma šī gada 6. aprīlī.

Jolanta Upeniece,
Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore