Jaunatne Iedzīvotājiem

Lai novērstu riskus, kas saistīti ar nepiemērota satura nonākšanu līdz mazgadīgajam, eksperti iesaka savlaicīgi viedierīcēs iestatīt drošības risinājumus, piemēram, opciju “Droša meklēšana” (ang. Safe browsing) meklētājprogrammā Google vai “Ierobežotais režīms” (ang. Restricted mode) platformā Youtube. Samsung Skola nākotnei satura partneri Latvijas Drošāka interneta centrs apkopojuši soļus, kā rīkoties, ja bērns tomēr ir saskāries ar nepatīkamu saturu tiešsaistē.

  • Nomieriniet bērnu un aiciniet pastāstīt, ko tieši viņš ir redzējis

Noskaidrojiet, kādā veidā bērns šo satraucošo vai nepatīkamo saturu ir saņēmis,  kurā tieši portālā vai sociālo tīklu vietnē to redzējis. Saprotot, kas bērnu satraucis, būs vieglāk rast mierinājuma vārdus un izskaidrot bērnam situāciju.

  • Māciet, ka internetā ir pieejams arī nepatīkams un  bērna vecumam neatbilstošs saturs

Tiešsaistē pieejamais saturs var izraisīt nepatīkamas sajūtas un pat nobiedēt, tāpēc atgādiniet, ka svarīgi ir ievērot vecāku norādījumus, kuras interneta vietnes ļauts apmeklēt.

  • Brīdiniet bērnu nevērt vaļā aizdomīgas saites

Izklaides un ziņkāres vadīti bērni bieži dalās ar vecumam nepiemērotu saturu, tāpēc brīdiniet nevērt vaļā Whatsapp vai citā saziņas platformā iesūtītās saites, kuras jau pēc nosaukuma un priekšskatījuma liek nojaust, ka tajās varētu būt vīrusi, pornogrāfiska vai vardarbīga rakstura saturs, biedējošs vai citādi kaitīgs saturs.

  • Aizliedziet sūtīt un pārsūtīt nepatīkamo saturu

Skaidrojiet, ka nedrīkst pārsūtīt nepatīkamo saturu, jo tādā veidā bērns tikai veicina tā izplatību un kļūst līdzatbildīgs šī satura izplatībā un popularizēšanā.

  • Brīdiniet bērnu nemeklēt vardarbīgu un viņa vecumam neatbilstošu saturu internetā

Meklējot un skatoties šāda veida saturu, bērns turpmāk arvien biežāk redzēs līdzīgus video par šo tēmu, jo sociālie tīkli un meklētājprogrammas izmanto algoritmu, kas piedāvā arī turpmāk apskatīt tādu pašu vai līdzīgu saturu, kāds jau ticis aplūkots.

  • Paskaidrojiet, ka ne viss tiešsaistē ir patiesība

Ja bērns ir pietiekami pieaudzis, aiciniet apgūt bezmaksas medijpratības kursu tiešsaistē, kurā iemācīties, kā atpazīt viltus ziņas. Stāstiet bērnam, ka šāds nepatīkams saturs (attēli, video un raksti ar “biedējošiem” nosaukumiem) bieži tiek veidoti peļņas nolūkos, lai pēc iespējas vairāk cilvēku gribētu uzklikšķināt un apmeklēt konkrēto vietni vai sociālā tīkla kontu.

  • Ziņojiet par nelegālu saturu

Izmantojot mobilo lietotni “Drošs internets” vai portālu www.drossinternets.lv ikviens var ziņot par pārkāpumiem internetā. Ja bērns ir saņēmis draudus internetā, aicinām vērsties Valsts policijā pirms tam saglabājot pierādījumus – ekrānšāviņus, jo policijai tie būs nepieciešami.

Ja bērns joprojām ir ļoti satraukts, nevar naktīs aizmigt, ir nobijies no tā, ko redzējis, tad iesaistiet psihologu, kas palīdzēs bērnam tikt galā ar trauksmi un pārvarēt bailes.

  • Par Samsung Skolu nākotnei

Samsung Skola nākotnei ir “Samsung Electronic Baltics” sociālā iniciatīva, kuras ietvaros jau trešo gadu tiks realizēta programma “Skolēna digitālais IQ”. Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas digitālās jomas ekspertiem, un programmas mērķis ir veicināt jēgpilnāku digitālo tehnoloģiju lietošanu, izmantojot tās ikdienas dzīvē, mācībās un arī nākotnē, uzsākot darba gaitas. Programma www.skolanakotnei.lv bez maksas pieejama ikvienam. Programmas partneri ir Latvijas Drošāka interneta centrs, LR Kultūras ministrija, LR Izglītības un zinātnes ministrija, Valsts izglītības satura centrs, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs, Rīgas Skolēnu dome un digitālo risinājumu aģentūru “Cube”.

Plašāk par projektu: www.skolanakotnei.lv

Iespēja uzzināt jaunāko: https://www.facebook.com/DigitalaisIQ/

Plašāka informācija:

Egle Tamelīte
Samsung Skola nākotnei iniciatīvas vadītāja Baltijā
Tālr.: + 370 9414575
E-pasts: e.tamelyte@samsung.com