Programma `Sieru sēju, sviestu kūlu` jeb Piena diena Jasmuižā

01.09.2011.

Raiņa tēvs Krišjānis Pliekšāns, nomājot Jasmuižas muižu, nodarbojās ar piena lopkopību, turēja ne mazāk kā 85 govis, piens bija arī jāpārstrādā, lai to vēlāk vestu pārdot uz tirgu vai uzpircējiem, kā arī lietotu pašu vajadzībām, ikdienā sienot sierus, gatavojot sviestu un biezpienu. Šos mājas lauku labumus Rainim uz Rīgu un vēlāk uz Pēterburgu sūtīja māte un māsa Līziņa. Topošais dzejnieks ne vienā vien savā vēstulē mājiniekiem pateicas par brango gardo siera rituli un sviesta krājumiem.


Tāpēc vēlamies Raiņa muzejā Jasmuiža iedzīvināt senās saimnieču prasmes un piedāvāt iepazīties ar tradicionālajām biezpiena gatavošanas, krējuma iegūšanas, sviesta kulšanas un siera siešanas metodēm.


Programmā aicinām interesentus, iejusties Pliekšānu saimnieču lomās un piemājas saimniecības ”Stikliņi” īpašnieces Ingas Anšmites vadībā mācīties gatavot biezpienu, sakult sviestu, iegūt krējumu un sasiet gardu siera rituli, izmantojot Latgalei raksturīgos saimniecības māla traukus un koka sviesta kuļamo trauku jeb boiku.


Adrese: Aizkalne, Preiļu novads, Raiņa muzejs Jasmuiža


Programmas ilgums: 1 stunda. Kopā ar ekskursiju muzejā un degustāciju – 2 stundas.


Dalības maksa: Ls 2,50 (kopā ar ekskursiju muzejā)


Dalībai programmā obligāta iepriekšēja pieteikšanās: tel. 29487589, 65329313; e-pasts: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv;
solemia@inbox.lv




Pēdējās izmaiņas: 09.11.2018.