20. augustā Preiļos svētki “Lauku mielasts” – Latvijas ekoprodukti tavai veselībai.

01.08.2005.


Pirmo reizi Latvijā, pirmo reizi Baltijā  2005. gada 20. augustā Preiļos svētki “Lauku mielasts” – Latvijas ekoprodukti tavai veselībai.




Svētku programma



13.00  Jauna tradīcija –Preiļu tuvumā svētku Goda viesi iestāda melno plūškoku dārzu.
14.00  Pūtēju orķestra koncerts svētku ieskaņai.
14.20 
Svētku atklāšana.
Jaunās biedrības “Slow Food” pieteikšana. Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības  organizāciju apvienības 10 gadu jubilejas  svinību pieteikšana.
15.00  Restorāna “Vincents” direktora Mārtiņa Rītiņa un izcilāko pavāru šovs, kuru papildina Latgales pašdarbnieku dziesmas un  dejas.
15.45  Latvijas lielāko bioloģisko zemnieku saimniecību godināšana.
Pirmo reizi Latvijā – Ceļojošās balvas – Zelta gliemezis – pasniegšana izcilākajai bioloģiskajai zemnieku saimniecībai.
Diplomu pasniegšana labākajām bioloģisko zemnieku saimniecībām.
16.30  Sveiciens zaļajiem laukiem un zaļajai pilsētai “Mēs esam tie, kas to ēd” (gadatirgus, kura “nagla” buļļa grilēšana).
Bioloģiskā dzīvnieku dārza apskate.
17.00  Dailes teātra dziedošo aktieru ansambļa “ILGA” koncerts.
18.00  Sacensības sportiskākajiem svētku dalībniekiem “Ceļā pēc zaļajām mugursomām” (“Umurkumurs”).
18.30  Koncerts (dzied itālis Roberto un Elizabete).
19.30  Sacensības svētku lielākajiem izēdājiem “Vien’ maz’cūciņ’”.
20.00  Grupas “CREDO” koncerts.
22.00  Zaļumballe.


Svētku vadītāji – Dailes teātra aktieri Sarmīte Rubule un Intars Rešetins


Svētku organizatori: biedrība “Slow Food”
                                  Preiļu novada Kultūras centrs


Lauku mielasts


   Biedrība SLOW FOOD savu dzimšanas dienu Latvijai, Baltijai un Eiropai pieteiks šī gada 20. augustā Preiļos, rīkojot lielus svētkus “Lauku mielasts”, kuros būs liela ekoproduktu izvēle. Todien Preiļos tiks svinēts vēl kāds ievērības cienīgs notikums. Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības organizāciju asociācijas 10 gadu jubileja. Tātad Preiļu parkā, kur rokās sadosies zaļie lauki un zaļā pilsēta, pulcēsies bioloģiskie zemnieki, atvedot vislabāko no savām saimniecībām, bet restorāni un kafejnīcas no ekoproduktiem gatavos ēdienus.
“Zelta kliņģera” ļaudis rādīs, ko spēj kurzemnieki: ceps sklandraušus no dažādas maizes, vārīs skābputru. Madonieši – restorāna “Efeja” pavāri aizstāvēs vidzemnieku “krāsas”: cienās svētku viesus ar zirņu pikām, zirņiem un speķi. Zemgalieši gatavos ķiļķenus un ceps kartupeļus ar pienu. Visplašāk tiks pārstāvēts latgaliešu galds, kā jau mājiniekiem.
  Svētkiem būs arī mūsdienīga skaņa – grils, un iz grila cepsim bulli, tītarvistas, sivēnus…
  Svētkus kuplinās koncerti.
  SLOW FOOD ievieš jaunu ceļojošo balvu “Zelta gliemezis”, kuru pasniegs visizcilākajam ekoloģisko produktu ražotājam. 
   Uz svētkiem no ekopiena ražotus produktus atvedīs SIA “Elpa” (Liepājas rajons, Kazdanga), SIA “Ozols”(Saldus rajons, Nīgrande) un zemnieku saimniecība “Līvi” (Raimonds Melderis, Madonas rajons).
   Preiļu parkā būs iekārtots bioloģisko dzīvnieku dārzs: zemnieki atvedīs dzīvas kaziņas, aitiņas, trušus, visdažādākos krāšņos putnus…
   Uz svētkiem ir uzaicināta Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga, ministru prezidents Aigars Kalvītis, Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, Vides ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministre Dagnija Staķe un citas sabiedrībā pazīstamas personas.


   “Pirms četriem gadiem Preiļos aizsākām skaistu tradīciju – Latvijas novadu Siera dienu, kas kļuvusi par plašiem tautas svētkiem. Vēlu un vēlos, lai arī “Lauku mielasts”- pirmie šādi svētki Latvijā un Baltijā, kuri izskanēs manā novadā – Latgalē, kļūst tradicionāli un pulcē tūkstošiem apmeklētāju”, saka Vanda Davidanova, šo svētku idejas autore un organizatore.


Svētkus atbalsta:
Zemkopības ministrija,
Vides ministrija,
Vides aizsardzības fonds,
Biedrības “Siera klubs”,
Preiļu novada dome,
Preiļu rajona padome,
AAS “Balva”,
SEB “Unibanka”, AS
AS “Hansabanka”,
SIA “Signāls”,
AS “Rīgas raugs”.


Kas ir SLOW FOOD?


    Latvija kopš neatminamiem laikiem ir bijusi ZAĻA ZEME, un mēs gribam, lai arī mūsu mazbērni un mazmazbērni joprojām dzīvotu ZAĻAJĀ ZEMĒ. Latvieši nav klejotāj tauta, viņiem gēnos ielikta mīlestība pret baltajiem bērziem, stārķa ligzdu, rudzupuķi tīruma malā, savu sētu. Un mūs priecē, ka ar katru gadu laukos rodas arvien vairāk pievilcīgu māju, no krūmiem iztīrītu grāvju, apsētu lauku, ka kūtīs pieaug govju un aitu skaits, ka cilvēkos atgriežas ticība savai varēšanai  – viņi sāk dzīvot labāk, turīgāk, gaišāk.
    Lai arī nākotnē sapnis par ZAĻO ZEMI būtu vēl pārliecinošāks, vēl izteiksmīgāks, lai tas atrastu arvien jaunas, ticības pilnas acis, grupa interesantu dibina biedrību „SLOW FOOD”. Šo ideju no Itālijas, kur darbojas starptautiskais „SLOW FOOD” centrs, uz Latviju atveda Mārtiņš Rītiņš. Viņš ir šā centra biedrs. Pasaules 88 valstīs ir nodibināts „SLOW FOOD”. Nu tas būs Latvijā, pirmajā no trijām Baltijas valstīm.
    Tiešā tulkojumā SLOW FOOD nozīmē lēnā barība. Tātad SLOW FOOD ir pretstats FAST FOOD – hamburgeriem, karstajiem suņiem, čipsiem, kolai …

SLOW FOOD darbības pamatā ir trīs nosacījumi:

-Lietot uzturā savā zemē audzētus bioloģiskos produktus,
-Tos ēdienus izmantot, ievērojot sezonalitāti,
-Ēdienus gatavot, izmantojot savas zemes tradīcijas.


    Kā nojaušat, SLOWW FOOD neizgudro jaunu „divriteni”, bet mēs atgriežamies pārdesmit gadus atpakaļ, kad zemnieks savā dārzā un kūtī spēja izaudzēt visu galdam nepieciešamo; un kad ģimenei pietika laika un godaprāta sēsties pie mājīga galda, lai ar baudu un bez steigas ieturētu maltīti. Latvijā jau 10 gadus darbojas Bioloģiskās lauksaimniecības organizāciju asociācija, kura apvieno vairāk nekā 700 bioloģiskos zemniekus. Zemnieki – cits vairāk, cits mazāk – ražo ekoproduktu. Tad, lūk, biedrības SLOW FOOD galvenais mērķis – kļūt par tiltu starp ekoproduktu ražotāju un ekoproduktu lietotāju.
    Vai tiksim galā? Ticam, ka jā. SLOW FOODS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Rītiņš jau vairāk nekā 10 gadus restorānā „Vincents” izmanto bioloģisko zemnieku audzētos pārtikas produktus. Viņam ir liela pieredze, zemnieki viņam tic un uzticas.
    Valdes priekšsēdētāja vietniece Vanda Davidanova savas organizatoriskās spējas un iespējas ir pierādījusi, vadot Siera klubu. Latvijā ir daudz bioloģisko zemnieku – piena ražotāju. Tā, ka SLOW FOOD pavērs jaunas iespējas arī šai nozarei, savukārt Siera klubs balstīs SLOW FOOD.
Žurnāliste Solvita Zaharova, vairāku grāmatu galvenā redaktore, veiks izpilddirektores pienākumus. Mums visiem labi zināmais SIA „Zelta kliņģeris” direktors Dainis Āboliņš palīdzēs SLOW FOOD rast ceļu pie bioloģiskajiem zemniekiem un otrādi. Topošais ekonomists Juris Riekstiņš veidos Latvijas SLOW FOOD sakarus un sadarbību ar starptautisko SLOW FOOS.
Kā redzat, jaunās biedrības dibinātāji ir spēcīga komanda, kurā nav gadījuma garāmgājēji, bet gan ar atbilstošu mērķi, interesēm un nodomu piemeklēti cilvēki.

Pēdējās izmaiņas: 01.08.2005.